1986 Frankfurt och Mainz

(Frankfurt: Frankfurt har Tysklands största flygplats. Kriget lade staden i ruiner, men återuppbyggnaden efter 1945 var förvånansvärt snabb och effektiv. Ur ruinerna skapade man en modern, dynamisk metropol. Frankfurt är det moderna Tysklands finanshuvudstad. Mainz: Staden spelade en nyckelroll i romarrikets försvar i norr. Den har varit ett oumbärligt element i Vatikanens kontroll över katolska Europa. Under medeltiden var Mainz ett större handelscentrum och senare revolutionstider en medelpunkt för den intellektuella jäsningen. I det gyllene Mainz är karnevalerna alltid en aning tokigare och leendena lite bredare trots oräkneliga invasioner och krig. Inget krig har förstört mer än andra världskriget. Bara en av fem byggnader klarade sig helskinnad. Återuppbyggnaden gick långsamt och var smärtsam. Idag pulserar dock staden igen, invånarna är välmående, livliga och glada.)

2008 New York

(New York (officiellt City of New York, på engelska ofta New York City, NYC), även kallad The Big Apple, är USA:s folkrikaste stad. Det är en världsstad med globalt inflytande inom ekonomi, media, politik, utbildning, underhållning och mode. Staden är världens ledande finansiella centrum och FN har sitt högkvarter här. Staden New York har 8 214 426 invånare (2006). I hela storstadsregionen New York-New Jersey-Long Island bor det totalt 18 818 536 människor (2006). Många av New Yorks områden och landmärken är världsberömda. Frihetsgudinnan är en av de mest kända statyerna i världen och ligger beläget strax söder om Manhattan på ön Liberty Island. Wall Street, en gata som går i nedre delen av Manhattan, har varit ett ledande handelskvarter sedan Andra Världskriget och är där New York Stock Exchange återfinns. Staden har genom åren haft flera av världens högsta byggnader, bland annat Empire State Building (världens högsta byggnad 1931-1972) och World Trade Center (syftandes på Twin Towers; världens högsta byggnad 1972-1973). Den senare förstördes i 11 september-attackerna. New York är en mångkulturell stad; i princip alla folkgrupper runt om i världen finns representerade. Ungefär en tredjedel av invånarna är födda utanför USA. Staden besöks av mer än 40 miljoner (49 miljoner 2007) både inrikes och utländska turister varje år, vilket gör staden till ett av världens mest populära turistmål. Staden är även känd som "staden som aldrig sover".)

Apple iPhone 5s

(Har införskaffat en ny iPhone 5s mobiltelefon och har för avsikt att försöka fotografera och redigera dessa bilder, för att kunna visa upp dessa här på fotosidan!)

Bilar och Motorcyklar

(Bilens ursprung går att spåra i de självgående vagnar drivna med ångmotorer som på uppdrag av militärmyndigheterna konstruerades i Paris av fransmannen Joseph Cugnot. Han utvecklade en självgående artillerivagn kallad "Fardier à vapeur" år 1769. Denna vagn rymde fyra personer, gjorde 4 km/h och krävde stopp var femtonde minut för påfyllning av vatten. Nästa vagn som Cugnot byggde var en fullskalemodell som stod färdig i maj 1771, och finns delvis bevarad på Conservatoire national des arts et métiers i Paris. Artillerivagnen visade sig dock otymplig och svår att bruka, och togs snart ur bruk.[)

BioFoto på Älvsjömässan 2012, 2013 och 2015

(Biofoto är en naturfotoförening för alla som gillar att vara i naturen, ta bilder med mobilkamera till proffskameran. Vi finns i hela landet med 10 st. lokalavdelningar som ordnar utflykter och träffar. Vi har också en medlemstidning ( som vi delar med norska Biofoto) som kommer ut 4 ggr/år.)

Blommor och blader

(Många skönhetsupplevelser i naturen är svåra att fånga med kameran. Ljusförhållanden kanske inte alltid är perfekta från den position man befinner sig på, men upplevelsen finns där ändå. Ljuset skiftar mer än vi kanske tänker på med avseende på tiden på dygnet, väder, vind, atmosfärens renhet o.s.v. och det fordrar att man är ute väldigt mycket, även i mindre behagligt väder. Vid resor får man dock ta chansen när tillfällena kommer, för man vet aldrig när motsvarande naturupplevelser återkommer i just det landskapet.)

Blå Lagunen, Island

(Blå Lagunen ligger sydöst om Reykjavik, nära fiskebyn Grindavik, på halvön Reykjanes. I närheten ligger det högtempererade geotermiska området, som förser Reykjanesområdet med varmt vatten och ånga för att driva ett kraftverk. Det mineralrika överskottsvattnet har bildat en lagun med vit kvartslera. Att bada i Den blå lagunen är inte bara mycket behagligt, vattnet sägs också vara hälsosamt.)

Byggnadsdetaljer

(Vi ser arkitekturen genom dess bilder och bildens språk är ett språk som alla har nycklar till, men som alla ännu inte lärt sig bruka ordentligt! Vilket är då bildens språk? Vilka är arkitekturbildens egenheter, vilka händelser berättar vi om i detta språk? Varje byggnad och varje miljö ser ut på sitt karaktäristiska vis. Några tycker vi är vackra, andra fula, några är oansenliga, andra åter ståtliga och de bebos av olika invånare, som ger miljön dess historia, mening och liv.)

Dalaromantiken

(Dalaromantiken - en levande tradition eller ett naturligt varumärke för turistnäringen i Dalarna?)

En Fotografisk resa i tid och rymd 2015

(Harpa är ett konsert- och operahus i Reykjavik i Island och inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera. Harpa började byggas 2007 och invigdes i augusti 2011. Det ligger i hamnområdet Austerhöfn, vars ombyggnadsutveckling i övrigt stannade upp efter den finansiella kris i Island som startade 2008. Harpa hade då byggts till 40 %, och bygget återupptogs efter ett par månaders uppehåll. Harpa är ritat av Henning Larsen Arkitekter i Danmark och isländska Batteríið i samarbete med konstnären Olafur Eliasson. Det är 43 meter högt. Huset är byggt i stål, med en fasad som består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färgnyanser. Harpa tilldelades 2013 Mies van der Rohe-priset.)

En Fotografisk resa i tid och rymd 2017

(För sjunde gången hålls fotofestivalen "Fotografisk resa i tid och rymd" i Säterdalen. Festivalen har gjort sig ett namn bland fotografer i hela landet. Det är ett måste med en fotofestival i Dalarna, säger Peter Engman.)

Falubilder 1956-

(Mina minnen från Falun är många och bilderna i min portfolio är från 1956 och senare. Det är möjligt att vi i det dagliga livets jäkt inte alltid uppskattar det Gamla Falun, för vi lever i en ny tid och det gamla har försvunnit. Meningen med dessa bilder är därför att åt eftervärlden bevara något av det gamla Falun. Många av bilderna har varit med i Falu Fotoklubbs almanacka under de senaste 20 åren.)

Falun och gruvan

(Världsarvet Falun är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Mot den bakgrunden har vi anledning att vara stolta över att Falun med Gruvlandskapet, Stadslandskapet och Bergsmanslandskapet finns med på listan över våra världsarv. Falun togs upp på världsarvslistan vid UNESCOs världsarvskommittés session i Helsingfors den 13 december 2001. Motivering lyder: Det historiska industrilandskapet kring Stora Kopparberget och Falun utgör ett av de främsta områdena för gruvhantering och metallproduktion. Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa.)

Fiske

(Många skönhetsupplevelser i naturen är svåra att fånga med kameran. Ljusförhållanden kanske inte alltid är perfekta från den position man befinner sig på, men upplevelsen finns där ändå. Ljuset skiftar mer än vi kanske tänker på med avseende på tiden på dygnet, väder, vind, atmosfärens renhet o.s.v. och det fordrar att man är ute väldigt mycket, även i mindre behagligt väder. Vid resor får man dock ta chansen när tillfällena kommer, för man vet aldrig när motsvarande naturupplevelser återkommer i just det landskapet.)

Fotosidan Magasin m.m

(Fotosidan Magasin är Sveriges nya fototidning. Tidningen har ett unikt upplägg där du som fotograf kan ladda upp bilder inom olika motivområden. Sen väljer redaktionen ut de bilder som kommer med och dessa bilder får sen sin bild publicerad samt utvecklande bildkritik av proffsfotografer inom just den fotogenren. I övrigt skiljer sig tidningen från andra fototidningar i det att fokus ligger på bilder, inspiration och utveckling istället för teknik, tester och prylar.)

Fåglar

(Fåglar (Aves) är en klass tvåbenta, varmblodiga ryggradsdjur med näbb, vingar och fjädrar som lägger ägg. De flesta fåglar kan flyga, men inte alla. Det finns idag mellan 9 000 och 10 000 olika fågelarter i världen, beroende på hur man räknar, vilket gör dem till de mest skiftande landryggradsdjuren. De bebor ekosystem över hela jordklotet, från Arktis till Antarktis. Fåglar varierar i storlek från den 5 centimeter stora bikolibrin till den 2,7 meter stora strutsen. Fossilfynd tyder på att fåglarna utvecklades från dinosaurier under juraperioden, för omkring 150-200 miljoner år sedan.)

Jack Hanson Arkitekt

(Jack Hanson är en av Dalarnas mest kända arkitekter genom tiderna. Hans arkitektkontor satte under hela 32 år sin prägel på många städer och samhällen, framför allt på Falun och Borlänge men också på övriga Sverige. Jack Hansons verk omfattar alla de byggnadstyper som representerar den svenska modernismen. Boken kan köpas på eller beställas från Dalarnas museums butik, info@dalarnasmuseum.se, 023 - 76 55 30 för 350 kr + frakt.)

KAMERA & BILD

(I Kamera & Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.)

Konstfoto

(Många skönhetsupplevelser i naturen är svåra att fånga med kameran. Ljusförhållanden kanske inte alltid är perfekta från den position man befinner sig på, men upplevelsen finns där ändå. Ljuset skiftar mer än vi kanske tänker på med avseende på tiden på dygnet, väder, vind, atmosfärens renhet o.s.v. och det fordrar att man är ute väldigt mycket, även i mindre behagligt väder. Vid resor får man dock ta chansen när tillfällena kommer, för man vet aldrig när motsvarande naturupplevelser återkommer i just det landskapet.)

Lugnet i Falun

(I slutet av 1960-talet påbörjades en utbyggnad av Lugnet i Falun, som allt sedan dess utvecklats till ett område som inte bara omfattas av sport och motion, utan även inbegriper lokaler för arbete och utbildning. Första objekt på Lugnet blev Sim-och sporthallen som kom att färdigställas 1972. Den var då sveriges största sporthall med en golvyta stor nog att omfatta 4 handbollsplaner i ett rum och 200 meters löparbanor samt övriga faciliteter för inomhus fri idrott. Sporthallen omfattar också specialhallar för gymnastik, gym, tyngdlyftning och skytte. Till anläggningen hör också simhall med bassänger och omklädningsrum.)

Naturbilder från Dalarna

(Naturbilder uttagna att utföras enligt en dansk metod som kan ses på: http://www.akuart.dk/ och har monterats som ljudabsorbenter i en kontorsbyggnad i Falun)

Naturbilder från Falun och Dalarna

(Världsarvet Falun är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Mot den bakgrunden har vi anledning att vara stolta över att Falun med Gruvlandskapet, Stadslandskapet och Bergsmanslandskapet finns med på listan över våra världsarv. Falun togs upp på världsarvslistan vid UNESCOs världsarvskommittés session i Helsingfors den 13 december 2001. Motivering lyder: Det historiska industrilandskapet kring Stora Kopparberget och Falun utgör ett av de främsta områdena för gruvhantering och metallproduktion. Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa.)

Nikon Photo Contest

(Nikon Photo Contest: Den första tävlingen hölls 1969 och tävlingen har blivit allt populärare med fotografer från hela världen med mer än 320 000 fotografer som lämnat in över 1 310 000 foton. Mer än 18000 fotografer från 153 länder in lämnade in över 51000 foton för 2008-2009 tävlingen. Dessa siffror visar på att tävlingen har mest sökande från de flesta länder någonsin, vilket gör att Nikon Photo Contest International är en verkligt internationell händelse. Uppgifterna kommer från Nikons hemsida!)

Resor till Öland 1973-2013

(Öland är ett av Sveriges populäraste turistmål. Ön är Sveriges solrikaste landskap och erbjuder många fina attraktioner. Dessutom är Öland en populär rastplats för fåglarna på väg norröver under våren och vid flyttningen söderöver på hösten. Växterna gillar också Öland och många är unika arter. Dessutom finns det 32 olika sorter av orkidéer. Norr om Byxelkrok ligger ett 22 hektar stort klapperstensfält. Namnet "Neptuni Åkrar" gav Linné området under sin Öländska resa 1741. Under tusentals år har storm och vågor spolat upp sten- och grusmaterial till dessa så kallade strandvallar. När så havet spolat bort de mindre partiklarna finns bara stenarna kvar.)

Resa till Island 2002

(Knappt någon annanstans på jorden är de fyra elementen, eld, jord, luft och vatten så väl representerade som på just denna sagoomspunna ö i Nordatlanten. Tack vare Golfströmmen är landets klimat drägligt och ett tåligt släkte har kämpat mot naturens nycker i drygt 1000 år. Sägnen säger att det var ångorna från de heta källorna som gav namn till huvudstaden Reykjavik, rökviken. Den vilda, otämjbara jorden och utbrotten från de vredgade vulkanerna sågs länge som tecken på gudarnas missnöje. Fortfarande lever många traditioner kvar och varje år på senvintern firas Thorrablot, en gång en offerfest, men nu till glädje och gamman för envar.)

2003 Resa till Gotland

(Gotland som är Sveriges största ö är belägen i Östersjön 90 km öster om småländska kusten. Ön utgör tillsammans med Fårö, Karlsöarna och Gotska Sandön landskapet Gotland. En typisk gotländsk företeelse är raukarna, som man oftast träffar på nära stränderna och består av hård revkalksten. På naturreservaten Karlsöarna utanför Gotlands västkust finns Östersjöns enda fågelberg med stora kollonier av sillgrisslor och tordmular. Dessutom finns ofantliga mängder av orkidéer att beskåda på försommaren.)

2004 Resa till Lofoten

(Lofoten är en av nordens mest spektakulära platser med höga berg som stiger rakt upp ur havet och däremellan slingrande fjordar och sund. I vikarna ligger de gamla fiskelägena ofta förvånansvärt välbevarade trots den moderna tidens intåg. Utsikterna och vyerna över landskapet och havet är betagande och helt obeskrivligt! Lofoten är en ögrupp med massor av öar. Största staden är Svolvaer och sammanlagt bor cirka 25 000 personer på Lofoten.)

Resa till Åland 2006

(ÅLAND - VÅRT PARADIS I NORDEN! En resa till Åland är aldrig fel, även om det så handlar om en shoppingresa över dagen. Många har kanske åkt på nöjeskryssning med någon av de många fartyg som trafikerar ön, men har du gått iland?)

2007 Resa till Blå Jungfrun

(Blå Jungfrun är en småländsk nationalpark mitt i norra Kalmarsund. Nationalparken är 198 hektar, varav 132 hektar vatten. Den bildades 1926 och utvidgades 1988. Ön har jämna släta berghällar av röd granit, jättegrytorna, grottorna, lummig örtrik ädellövskog och utsikten från öns högsta punkt, 86 meter över havet. Sommartid vid lugnt väder, arrangeras dagsturer till ön från Oskarshamn och Byxelkrok. Ön är också kallad "Blåkulla" och även endast "Jungfrun". Nationalparken är en av Sveriges mest sägenomspunna. Blåkulla är enligt myten den plats dit häxorna åkte på skärtorsdagen för att möta satan och fira häxsabbat. Sjömän har under långa tider unvikit denna plats och historierna om platsen är otaliga. Om man tar en sten med sig från ön så sägs det att du kommer ha evig otur tills stenen återvänds till ön.)

Resa till New York 2008

(New York (officiellt City of New York, på engelska ofta New York City, NYC), även kallad The Big Apple, är USA:s folkrikaste stad. Det är en världsstad med globalt inflytande inom ekonomi, media, politik, utbildning, underhållning och mode. Staden är världens ledande finansiella centrum och FN har sitt högkvarter här. Staden New York har 8 214 426 invånare (2006). I hela storstadsregionen New York-New Jersey-Long Island bor det totalt 18 818 536 människor (2006). Många av New Yorks områden och landmärken är världsberömda. Frihetsgudinnan är en av de mest kända statyerna i världen och ligger beläget strax söder om Manhattan på ön Liberty Island. Wall Street, en gata som går i nedre delen av Manhattan, har varit ett ledande handelskvarter sedan Andra Världskriget och är där New York Stock Exchange återfinns. Staden har genom åren haft flera av världens högsta byggnader, bland annat Empire State Building (världens högsta byggnad 1931-1972) och World Trade Center (syftandes på Twin Towers; världens högsta byggnad 1972-1973). Den senare förstördes i 11 september-attackerna. New York är en mångkulturell stad; i princip alla folkgrupper runt om i världen finns representerade. Ungefär en tredjedel av invånarna är födda utanför USA. Staden besöks av mer än 40 miljoner (49 miljoner 2007) både inrikes och utländska turister varje år, vilket gör staden till ett av världens mest populära turistmål. Staden är även känd som "staden som aldrig sover".)

Resor till Trysil-Norge 2008, 09, 11, 12 och 2013

(I mange tusen år har det bodd mennesker i Trysil, som har levd av jakt og fiske og senere jordbruk. Naturen kunne være krevende, og de strenge vintrene med masse snø og store avstander gjorde ski til et nødvendig fremkomstmiddel.)

Resa till Innerdalen-Norge 2009

(Det var första gången som jag var med om en sådan här träff och intrycken är synnerligen många? Tiden är tyvärr alltför kort och jag tycker att det borde varit en dag mer tillsammans! Vi reste vidare mot Trollstigen och Geiranger och det gick bra trots lite regn emellanåt, men vi sov lyxigt bra på Geiranger hotell innan vi skulle resa hemåt över fjället på måndag morgon. Med lite tur så gick det vägen, men vi överraskades av snöoväder och var tvungen att ta hjälp av en vänlig Norrman med snöplog och äventyret slutade lyckligt? Även Trysil-Dalälven efter Oxberg var otäck att köra i 0-gradigt blötföre och jag hade magspänningar då jag kom hem? Tack för en trevlig samvaro och vistelse i NORGE!)

Resa till Gran Canaria 2010

(Kanarieöarna har varit befolkade i cirka 2800 (eller kanske så mycket som 3000) år. Dom första människorna som bosatte sig på öarna var av dom sjöfarande folken från länderna runt medelhavet, tex [fenicier] och [romare]. Man jagade en viss päls[säl] och fiskade i vattnen runt öarna, och vissa källor hävdar även att många länder deporterade förbrytare till öarna. På [400-talet] föll dock öarna i glömska från den Europeiska historien och det skulle komma att dröja många hundra år innan någon från [Europa]återupptäckte öarna. Gran Canaria utropades den 29 april 1483 till Spansk, efter att den sista gerillaledaren Bentechuyu tagit sitt liv då han insåg att erövrarna var för starka för att stå emot. Sista slaget stod i nedre delen av Caldera de Tirijana (Tirijanadalen) vid tre branta klippor mitt i dalen som belägrades av Spanjorerna. När Bentechuyu och canariierna insåg att dom inte kunde övervinna spanjorerna klättrade dom till toppen av klipporna och hoppade ut för att slippa bli tagna till slavar. Klipporna kallas idag ''La Fortaleza'' ("Fortet"), men har även ett mer traditionellt namn ''Ansite'')

Resa till KINA 2010

(FRÅN FÅGELBOET TILL MUREN 2010. Vi var över 300 personer från SWECO Architects i Sverige som reste till Kina, eftersom företaget i Stockholm har utformat design och tekniska lösningar till den svenska paviljongen på Världsutställningen i Shanghai samt delta i en heldagskonferens med föredrag. Höjdpunkten denna dag var ett mycket engagerande föredrag av Mattias Klum. Vi som ville reste sedan till Peking 3 nätter för att bl.a se muren och olympiastadion m.m! Denna resa har jag verkligen kämpat för!)

Resa till Island 2011

(Knappt någon annanstans på jorden är de fyra elementen, eld, jord, luft och vatten så väl representerade som på just denna sagoomspunna ö i Nordatlanten. Tack vare Golfströmmen är landets klimat drägligt och ett tåligt släkte har kämpat mot naturens nycker i drygt 1000 år. Sägnen säger att det var ångorna från de heta källorna som gav namn till huvudstaden Reykjavik, rökviken. Den vilda, otämjbara jorden och utbrotten från de vredgade vulkanerna sågs länge som tecken på gudarnas missnöje. Fortfarande lever många traditioner kvar och varje år på senvintern firas Thorrablot, en gång en offerfest, men nu till glädje och gamman för envar.)

Resa till Venedig 2011

(Venedig (på venetianska Venesia, på italienska Venezia) är en stad i nordöstra Italien, belägen i och omkring en lagun vid Adriatiska havets norra del. Staden är huvudstad i regionen Veneto och huvudort i provinsen Venedig. 1987 fick staden och dess lagun status som världsarv. Invånarna kallas venetianer och talar ett romanskt språk kallat venetianska, de talar vanligtvis också italienska. Stadens historiska centrum ligger på några öar i mitten av Venetianska lagunen några mil norr om floden Pos mynning i Adriatiska havet. Viktigast är den av Canal Grande tudelade huvudön och ön Giudecca, som skiljs från huvudön av Canale della Giudecca. På fastlandet ligger tätorterna Mestre och Marghera som administrativt tillhör kommunen Venedig liksom Lido samt öarna Torcello, Murano, Burano, Sant'Erasmo och Vignole. Runt lagunen finns andra städer, till exempel fiskestaden Chioggia som är en egen kommun och har binamnet ”det mindre Venedig”. Stadens historiska centrum är traditionellt uppdelat i sex stadsdelar så kallade sestieri: Cannaregio, San Polo, Dorsoduro (med ön Giudecca), Santa Croce, San Marco och Castello (med San Pietro di Castello och Sant'Elena). Venedig är en stad på vattnet, byggt på miljontals träpålar av ek och alm som slogs ned i den sandiga och leriga jorden.)

Riksförbundet Svensk Fotografi och Fotomässan i Älvsjö

(Fotomässan i Älvsjö 2015-16, bilder inskickade för att visas på mässan m.m.!)

Ringo

(Vad man vanligen idag menar med schäfer, är den renodlade sällskaps- och arbetshunden som "föddes" i början av tjugonde seklet. Schäfern är idag världens populäraste ras, men rekommenderas inte som renodlad sällskapshund, eftersom den kräver en kompetent och intensiv dressyr, och behöver arbeta för att må bra. Rasen som helhet har dessutom stora problem med hälsan, bland annat har många individer problem med lederna, ryggen och med olika allergier.)

Sjön Runn i Dalarna

(Runn är en sjö som sträcker sig från Falun i norr till Borlänge i söder, Ornäs i väst till Vika i ost. Antalet öar är ca 60. Runn är som Stockholmsskärgården i miniatyr. Här finns de vackra öarna, fjärdarna, men dock inte havet i närheten... Föreningar arbetar för att politikerna ska ta sitt förnuft till fånga och förverkliga valfläsket att göra Falun till en sjöstad. Man har lovat att göra sjön Tisken fin igen och återuppbygga kanalen så att båtar kan ta sig från Runn in till stan. Vilken härlig syn det skulle vara!)

Skuggarvet i Dalarna

(Många skönhetsupplevelser i naturen är svåra att fånga med kameran. Ljusförhållanden kanske inte alltid är perfekta från den position man befinner sig på, men upplevelsen finns där ändå. Ljuset skiftar mer än vi kanske tänker på med avseende på tiden på dygnet, väder, vind, atmosfärens renhet o.s.v. och det fordrar att man är ute väldigt mycket, även i mindre behagligt väder. Vid resor får man dock ta chansen när tillfällena kommer, för man vet aldrig när motsvarande naturupplevelser återkommer i just det landskapet.)

Storlom (Gavia arctica)

(Storlommen är något större än en gräsand men betydlig mer långsmal. Kroppslängden är 65-74 centimeter och vingspannet 105-125 centimeter. Könen är lika. Den har en dolkformad näbb som oftast hålls horisontell när man ser fågeln simma. Huvudets övergång till halsen är i det närmaste omärklig. I sommardräkt har den askgrått huvud och hals. Strupen och framhalsen är violettglänsande svarta. Halsens, krävans och bröstets sidor har svarta och vita längdstreck. Kroppen är rent svart på ovansidan med två avlånga fält på vardera sidan, bildade av fyrkantiga vita fläckar. De undre delarna är vita och ving och stjärtpennorna är svarta. I vinterdräkt är den ljusgrå på ovansidan av huvudet och baksidan av halsen, jämnt brunaktigt svartgrå på kroppens översida och vit på haka, strupe, bröst och undersida. I flykten sticker fötterna ut långt vilket gör att vingarna ser ut att sitta på mitten av kroppen till skillnad från smålommen. Den håller också oftast huvudet stilla och ger inte lika kutryggit intryck som smålommen. Jämfört med andra sjöfåglar ligger storlommen ganska lågt i vattnet, särskilt om den känner sig störd eller orolig.)

Så blev det

(I boken Jack Hanson Arkitekt, som utkom 2012 på Dalarnas museums förlag, beskrev jag min yrkesverksamma tid med arkitektkontor i Falun under åren 1956–1988. Boken är en presentation av kontorets projekt i Dalarna, övriga Sverige och även det som gjordes utanför landets gränser. Boken Falun, staden som försvann (red. Örjan Hamrin, Dalarnas museum 2011) väckte mitt intresse för att i bokform även redovisa den förändring till en prydligare stadsmiljö som städerna Falun och Borlänge genomgått under min tid som ansvarig arkitekt för en del av omvandlingen. Förhoppningsvis har städerna blivit trevligare stadsmiljöer att bo och vistas i. Byggnader drabbas förr eller senare av förändring eller rivning. Min erfarenhet är dock att de byggnader som projekterades av mig och mitt kontor upplevt mycket få fall av stora förändringar. Förändringar behöver inte heller alltid vara till det sämre. Ett exempel är förvandlingen av Vägverkets museum Pylonen i Borlänge från museum till konferensbyggnad. Det kunde ha blivit en tråkig upplevelse för mig som arkitekt, men så blev det inte. Vid ett besök i byggnaden efter omgestaltningen fann jag en ljus, behaglig konferensinteriör utan någon påtaglig ändring av den ursprungliga byggnaden. Denna bok med titeln Så blev det är en redovisning av ett antal av mitt arkitektkontors genomförda projekt – med äldre fotografier tagna före nybyggnaden och det nya utseendet på samma plats, huvudsakligen med bilder från 2017. Bilderna i boken har, om inte annat anges, fotograferats av Lars-Erik Boberg, medarbetare på mitt arkitektkontor sedan 1962. I detta bokprojekt har han också fungerat som bildredaktör. Mats Persson, kommunantikvarie i Falun 2002–2012, har följt min verksamhet genom åren och tidigare skrivit några artiklar om mig och min verksamhet. Han har i den här boken bidragit med kapitlet om mina arbeten i främst Falun-Borlänge samt tillsammans med mig skrivit texterna till Falubilderna i avsnittet Så blev det. Arne Ludvigsson var stadsarkitekt under åren då mitt kontor ansvarade för åtskilliga stora byggprojekt i Borlänge. Han har här bidragit med arkivsökning och texter till Borlängebilderna i avsnittet Så blev det. Eva Kvarnström är journalist och formgivare. Hon har varit bokens redaktör och givit den dess grafiska form. Hon formgav även boken Jack Hanson Arkitekt, som utkom 2012.)

Utvandringen från Sverige

(Sverige drabbades under 1800-talet av flera missväxt perioder. Perioden vid 1840-talets mitt och 50-talets början var svår. Det har samband med den första emigrationen.Den direkta upptakten till nödårsemigrationen utgör nödåren 1867-69. Då slog skördarna fel pga dåligt väder. 1865 och 1866 slog skördarna fel p.g.a. vädret. 1867 kom våren och hösten tidigt och sommaren var torr. Även vintern kom tidigt. Skogsbygderna och speciellt Norrland drabbades svårt. Priserna på framförallt sättpotatis steg i höjden och det ledde till nöd. Många hade inte tillräckligt med pengar till mat . Nöden ledde till att många svalt och att flera sjukdomsepidemier utbröt. Detta är en viktig push-faktor till att många valde att utvandra. Scannade äldre diabilder.)

Varggården och sjön Stångtjärn i Falu kommun

("Till Stångtjärn bör man färdas någon gång i sitt liv" skaldade Urban Badglad i sitt oförglömliga gamla verk, redan då seklet var ungt (2001). Numera har badplatsen förstärkt sin charm med fina intilliggande aktiviteter av typen ädelfiske och motionsslingor.)

VM 2015 och Svenska Skidspelen

(Världsmästerskapen i nordisk skidsport 2015 avgjordes 18 februari–1 mars 2015 i Falun, Sverige. Att Falun skulle arrangera VM beslutades av internationella skidförbundet FIS på ett möte i Antalya i Turkiet den 3 juni 2010. Det krävdes tre röstningsomgångar innan Falun vann med knapp marginal, 8 röster mot 7 för finländska Lahtis.[2] Detta var fjärde gången som Falun arrangerade VM. De tidigare gångerna är 1954, 1974 och 1993. Tävlingarna hölls på och kring Lugnets skidstadion i Falun. SVT följde evenemanget, och visade tävlingarna i TV. Omkring 700 deltagare från 55 länder deltog i mästerskapet[1]. Totalt 21 världsmästare korades i sporterna backhoppning, längdåkning och nordisk kombination. Petter Northug blev den mest framgångsrike utövaren med fyra guldmedaljer. Norge var bästa nation med 20 medaljer varav 11 guld.)

Världsarvet Falun

(På uppdrag av mänskligheten bevarar och levande­gör Världsarvet Falun en unik del av Sveriges historia. Stora Kopparbergets gruvdrift, med rötter från 700-talet, gjorde en gång i tiden Falun till den viktigaste industri­ella arbetsplatsen i Sverige. Kopparen blev till slottstak, kyrkspiror, mynt och husgeråd runt om i Europa . Metallen hade en enorm betydelse för Falun och Sverige som nation, särskilt under stormaktstiden då gruvan dominerade den europeiska kopparmarknaden och bland annat finansie­rade kriget Sverige förde. Under flera århundraden hade staden ett starkt inflytande på den tekniska, sociala och politiska utvecklingen i såväl Sverige som Europa. Under 1600-talet var Falun en internationell storstad med 6 000 invånare och bidrog till formandet av dagens svenska industrisamhälle. Det var också den mer än tusenåriga gruvhanteringen och metallproduktionen som gjorde att staden, gruvan och bergsmansbygden utsågs till Världsarv av FN 2001 och en angelägenhet för hela mänskligheten.)

Örnar (Accipitridae)

(Örnfoto i Gysinge 27 Februari 2018 Efter en fasansfull resa i mer eller mindre oplogade vägar kom vi fram till platsen där vi skulle kolla på örnar och andra fåglar!)

Östersjökusten

(Många skönhetsupplevelser i naturen är svåra att fånga med kameran. Ljusförhållanden kanske inte alltid är perfekta från den position man befinner sig på, men upplevelsen finns där ändå. Ljuset skiftar mer än vi kanske tänker på med avseende på tiden på dygnet, väder, vind, atmosfärens renhet o.s.v. och det fordrar att man är ute väldigt mycket, även i mindre behagligt väder. Vid resor får man dock ta chansen när tillfällena kommer, för man vet aldrig när motsvarande naturupplevelser återkommer i just det landskapet.)