BOBERGIANA Photography

NATUR, ARKITEKTUR - OCH RESEBLOGG

Fotografiskt CV


Första kameran fick jag redan som tolvåring, efter att ha inspirerats av att se äldre kompisar som fotograferade och framkallade bilder själva i mörkrum.
Den var en fin present från min far och kostade 27 kronor, inköpt på Polyfoto som då låg på Slaggatan i Falun.
–1962 började jag praktisera hos Jack Hanson Arkitektkontor och efter studier arbeta som byggnadsingenjör i samma företag.
–Jag gick med i Falu fotoklubb 1962 och brukade ta med mig kameran för att dokumentera rivningar och nybyggen.
Länge var det helt av eget intresse, men efter 1975 började jag fotografera mera på uppdrag av arbetsgivaren.
– Det var spännande att se hur staden förändrades. Jag ville se hur det såg ut innan och efter, och eftersom jag arbetade på ett arkitektkontor så fick jag kunskap om vad som var på gång.

Stora Teknik

Fototävlingar:
- 2rd Price in Salon de Nikkor Club 1974 Early Spring and 3rd Price in Nikon Photo Contest 1974/75.
Nikon Photo Contest International och är en av världens största fototävlingar med mer än 6 000 deltagare från över 35 länder.
 
Knölsvan

- 3rd Price in Salon de Nikkor Club 1974 Autumn.
Nikon Photo Contest International och är en av världens största fototävlingar med mer än 6 000 deltagare från över 35 länder.

Källviksbacken

- 3rd Price in Nikon Photo Contest International 1974/75.
Nikon Photo Contest International och är en av världens största fototävlingar med mer än 6 000 deltagare från över 35 länder.

Marie

–2010 fick jag en bild publicerad i Nikons kalender, en utmärkelse som jag är stolt över.

http://www.dt.se/nyheter/falun/1.3087185-hans-foto-hamnade-i-internationell-kalender

http://www.fotosidan.se/cldoc/lasses-bild-kom-med-i-nikons.htm

Stora Stöten, Falu Gruva
Jag har efter detta blivit ännu mera inspirerad av fototävlingar och är numera pensionär.

-Utställning i Säterdalen: En Fotografisk resa i tid och rymd 2011.   

http://www.fotosidan.se/blogs/lebo2011/en-fotografisk-resa-i-tid-och-3.htm 

-Utställning i Säterdalen: En Fotografisk resa i tid och rymd 2012.

http://www.fotosidan.se/blogs/lebo2011/en-fotografisk-resa-i-tid-och-7.htm

FÄRGBILDSALONGEN I AVESTA 2012:

Jury:   Isa Österberg och Sandra Fonnisson, Tärna Folkhögskola

Plaketter:

Susanne Nordström Folkare FK "Floating"

Eric Böwes Gagnefs FK "Idé"

Lars-Erik Boberg Falu FK "Havsfrun"

Gunilla Malmberg Falu FK "Såpbubbla"

Lars-Gunnar Svärd Falu FK "Piggy"

Bror Johansson Folkare FK "Fotgängare"

Den lille Havfrue på resande fot

 

 

– Medlem i BioFoto, Sverige - Förening för naturfotografer.

Deltagit i fotoutställningen i Vårgårda:

Deltagit i fotoutställningen vid Fotomässan i Älvsjö:

 

– Medlem i Falu Fotoklubb, där jag numera är med i styrelsen.


– Jag försöker lägga ner mycket arbete på planering i samband med natur och arkitektur-fotograferandet. Min ambition är att teknik och komposition skall vara så bra som möjligt, för att förmedla det resultat jag önskar.
– Stora ord, men det är tanken som räknas!

Hoppas ni gillar det ni ser!Added 2012-12-29 15:23 | Permalink | Comments (6) | Comment

Skidsemester i Norge 2011

2011-04-03

Dagen började verkligen inte som någon skidsemester, eftersom vårregnet öste ner från en helmulen himmel.

Efter allt packande  av all mat som vi skulle ha med till Trysil och kläder, skidor, valla för alla tänkbara fören m.m, så påbörjades bilresan med vindrutetorkarna på, sikten var dessutom dålig p.g.a tät dimma.

I Mora åt vi köttbullslunch innan resan fortsatte mot Sälen där dimman fortfarande var ganska tät, men när vi passerat Stöten och kom över till den Norska sidan, så blev plötsligt vädret mycket bättre.

När Trysildalen började synas , så var himlen plötsligt ganska blå och ingen dimma syntes till! Vi åkte direkt till Välkomstsenteret för att skriva in oss och få tillgång till lägenhetsnycklarna där vi skulle bo.

Efter en kortare biltur upp på fjället, så såg vi huset och fick denna gång parkera i ett garage under byggnaden. Något sådant hade vi aldrig varit med om och lägenheten var synnerligen lyxig och trevligt inredd.

När allting hade packats in, så åt vi en ljuvlig middag bestående av kycklinggryta och drack rödvin!

Kvällen avslutades med att kolla på mästarnas mästare på TV.

Horisont

2011-04-04

Dimman låg tät nere i dalen, men uppe på fjället där vi bor sken morgonsolen och efter frukosten så var det dags för Emil att prova skidåkning.

Det var ett spännade ögonblick när han försökte koordinera skidor, ben och armarna med stavar! Det gick ganska bra och vi följde med bredvid hela tiden och hjälpte till lite grann!

Emil

Därefter var det dags att äta lunch och vila (sova) för Emil.

Ann-Sofi och Olof åkte slalom hela f.m, så på e.m var det vår tur att åka längdåning 3,5 km till grillkojan vid Grönskaret och tillbaka igen. Föret var ganska trögt, men vi lyckades ta oss dit och på hemvägen gick det ganska fort i utförsbackarna.

När vi kom hem så fick vi höra att Emil hade feber och vi läste sagor för honom tills han somnade skönt i soffan!

Kvällens mat blev köttfärssås med spagetti och till det drack vi folköl.

Därefter kollade vi på TV innan det var läggdags!

2011-04-05

Dagen började inte som dagen före utan dimman låg tät och det hade kommit snö på natten.

Frukosten smakade extra gott denna morgon och vi började så smått att planera dagen. Emil hade fortfarande lite feber, så Siv och jag beslöt att gå ut och promenera med honom i vagnen! Vi försökte oss på att hitta en genväg ner till Välkomstsenteret, men backarna tog knäcken på oss i blåsvädret så vi återvände ganska snart till Horisont, lägenhet 14.

Ann-Sofi och Olof  ville åka slalom på f.m och vädret blev allt bättre där de åkte på fjället.

Efter lunch åkte vi tillsammans ner till Välkomstsenteret för att handla och se oss omkring, men regnet öste ner, så besöket blev kortvarigt!

Kvällens middag bestod av fläskfilé med ugnsbakad potatis och svampsås samt glass och chokladsås som efterrätt.

2011-04-06

Morgonsolen började skingra dimman som låg ganska tät nere i dalen, och efter frukosten så var det dags för Emil och vi andra att prova längdskidåkning tillsammans. Solen sken och spåren var nypistade, så det nypålagda klistret var verkligen behövligt. Turen blev inte lång eftersom Emils krafter tröt ganska snabbt och han ville stanna för fikapaus! Olof och jag fortsatte dock efter det backiga spåret mot Fageråsen, men även våra krafter sinade, så vi beslöt oss att snarast ta oss ner till Turistsenteret för att åka liften upp till toppen och med våra längdskidor ta oss ner till Skihytta. Lunchen denna dag bestod av våfflor, blåbärssylt och grädde, innan Emil somnade i soffan!

Efter lunchvilan så promenerade vi tillsammans med Emil upp till Skihytta, för att kolla på Ann-Sofi och Olof när de åkte slalom. Emil hade dessutom hink och spade med sig för att samla smältvatten, snö och stenar. Det blev diverse snökakor efter vägen.

Kvällens middag var Taccos och öl samt balandad frukt som efterrätt!

2011-04-07

Även denna morgon sken solen från en klarblå himmel, men det blåste väldigt kraftigt, så att vissa liftar var helt stängda. Siv, Emil och jag sökte oss till en grillkoja, där vi kunde sitta vindskyddade och sola oss! Ann-Sofi och Olof åkte slalom hela f.m. Vi vilade oss tillsammans med en lunchsovande Emil, innan vi kunde äta köttbullar och stuvade makaroner. Eftermiddagen bestod av ett besök nere vid Välkomstsenteret, där vi åkte lite snowracer och solade, innan vi besökte ICA-affären för att shoppa lite inför kvällens middag.

Middagen bestod av Porterstek med potatis och sallad samt dessutom drack vi rödvin.

Därefter kollade vi på TV innan det var läggdags!

2011-04-08

 

 

 

 Added 2011-04-04 18:51 | Permalink | Comments (0) | Comment

FRÅN FÅGELBOET TILL MUREN 2010.

Dag 1 – Torsdag 9 september

Resa med buss till Arlanda (terminal 5) för att flyga 19.10 med Air China non stop till Peking.

 Dag 2 – Fredag 10 september

Efter ankomsten 09.40 (lokal tid) till den vackra flygplatsen i Peking och hämtning av resväskan för att ta den genom tull och passkontroll. Boardingkortet hade vi fått för hela resan till Shanghai, dit vi fortsatte 11.30 med inrikesflyg. Vi anlände utan förseningar 13.40 och där mötte Styles engelsktalande reseledare i ankomsthallen. Väskorna lastades på bagagebilar som vi blev anvisade till och märkta med respektive hotells namn. De transporterades sedan till Majesty Plaza, No 700 Jiujiang Road, Huangpu District, Shanghai 200001.
En gyllene flygplats:
Första intrycket är viktigast, verkar makthavarna i Kina tycka. Därför har en helt ny gigantisk flyg¬plats i guld och rött, ritad av den brittiska mästerarkitekten Norman Foster, färdigställts till OS.
Den lär se ut som en drake från ovan och vara lika stor som Heathrows fem terminaler tillsammans, men tog bara fyra år att bygga.
Bussresan från flygplatsen genomfördes som en rundtur på Pudongsidan av Huangpufloden, där vi kunde se kinas högsta byggnad, Shanghai World Financial Centre, 492 meter högt, (tredje högsta i världen). Byggnaden kallas i folkmun för kapsylöppnaren. Dessutom passerade vi TV-tower, som vi såg tydligt över Huangpufloden, biflod till Yangtze som är Kinas längsta flod.
Rummet visade sig vara trevligt och efter lite vila började hungern göra sig påmind.
Min rumskamrat Rolf skulle anlända först 2 timmar senare, så jag beslöt att äta något själv!
Till min glädje så låg det en McDonalds mitt över gatan, så det blev en Big Mac med Coca kola.
När Rolf hade anlänt och installerat sig, så var det dags för att äta igen och denna gång blev det pasta Carbonara med en stor öl.
Därefter beslöt vi att gå den ganska långa promenaden längs gågatan ner till Huangpufloden, för att fotografera i kvällsljuset från höghusen och TV-Tower samt de restaurangbåtar som åkte på floden. När vi kom tillbaka till hotellet så var det dags att intaga kvällens Whisky för att sova gott inför den tidiga frukosten klockan 06.30 nästkommande morgon!

 Dag 3 – Lördag 11 september

Efter den tidiga frukosten var det dags att checka ut och bära ner väskorna till de väntande bagagebilarna, för att genom Styles försorg transporteras ut till hotell Crowne Plaza Lake Malaren i Luodian.
Därefter följde bussresan i det varma vädret (30 grader) till EXPO 2010, där hela gruppen skulle se den Svenska paviljongen och lyssna på VD Jan Mattsons tal samt fika.
Dessutom fotograferade jag vår grupp inför den planerade kommande artikeln i Falu Kuriren!
Lunchen intogs vid en Irländsk Pub och det var skönt att få äta, vila och dricka öl.
Därefter var det dags att besöka andra länders paviljonger, men vädret var något osäkert så efter en stunds promenad, så började det regna kraftigt. Vi bestämde oss för att gå in någonstans för att dricka kaffe! Då regnet slutat gick vi tillbaka till den svenska paviljongen, men vi fick inte stanna där pga. att SSAB bokat lokalerna för konferens.
Vi vandrade vidare till Danmarks vackra och mycket välbesökta paviljong. Där kunde vi beundra den lilla havsfrun. Den världskända statyn som fanns på plats i egen hög person.
Kinas paviljong lockade därefter, men den rekordlånga kön kändes avskräckande, så vi försökte med VIP-ingången och efter Hans Görans övertalningsförmåga så släppte de in oss!
Denna paviljong var förmodligen den största och mest påkostade.
Krafterna avtog efterhand och vi beslöt oss för att åka taxi in till Radisson Hotel vid Peoples Square för att vänta där på bussen som skulle köra oss ut till Luodian Town och hotell Crowne Plaza Lake Malaren, dit våra väskor hade körts.
Väl framme vid Radisson Hotell, så åkte vi upp till 47:e våningen för att äta och dricka samt beundra den fantastiska utsikten, men det var tjock dimma däruppe, så det blev bara att avnjuta den goda maten innan vi reste med Taxi ut till Luodian Town.

 

 

 

Dag 4 – Söndag 12 september 

 Denna dag var SWECO Architects-dagen efter tidig frukost och med start kl.08.00 blev det busstransport från hotellet till ”Sigtunastaden”. Där promenerade vi genom den något öde staden, till Lake Meilan (Mälaren) Conference Centre.
Jan Mattsson hälsade oss välkomna varvid följde ett antal föreläsningar innan det blev dags för lunchbuffé.
Dagens höjdpunkt kom direkt efter lunchen, ett fantastiskt inspirerande föredrag ”Naturen och hållbarhet” samt oerhört vackra bilder av den berömda naturfotografen Mattias Klum.
Därefter berättade Annika Rembe, om vad Sverige har uppnått genom att delta i Expo 2010, samt efterföljande diskussion på temat ”Var står SWECO i Kina idag och vad vill vi göra?”
Efter det att vi förfriskat oss, så åkte vi tillbaka till hotellet. På vägen dit fick vi besöka två olika visningslägenheter som ingår i SRE`s pågående produktion.
Vid 18.30-tiden samlades vi, nu utvilade och fräscha, till en fördrink på Lake Malaren Hotell.
Därefter sökte vi oss till det bord som vi var och en tilldelats, för att äta en gemensam middag. Vi kom att sitta vid runda bord med plats för 10 personer, och på varje plats fanns det en ”dryckesbiljett” som kunde användas efter middagen.

Dag 5 – Måndag 13 september

 Vi lämnade nu Lake Malaren Hotell i omgångar och vid olika tider beroende på gjorda val.
Efter den tidiga avresan (05.45) till flygplatsen i Shanghai – Hongqiao International, terminal 2, hämtning av resväskan för att ånyo checka in och gå genom tull och passkontroll. Boardingkortet hade vi ju för hela resan till Peking, dit vi fortsatte 07.55 med inrikesflyg Air China CA1858. Vi anlände utan förseningar 10.15 vid Capital Airport, Terminal 3 i Beijing, China och där mötte Styles engelsktalande reseledare i ankomsthallen. Väskorna lastades på bagagebilar som vi blev anvisade till och märkta med hotellets namn. De transporterades sedan till Qianmen Hotel dit vi skulle komma senare på eftermiddagen.
Därefter blev det en ganska lång tur med bussen till den Kinesiska Muren, men efter vägen gjordes ett stopp vid en porslinsfabrik där vi även åt en gemensam lunch.
Väl framme vid Kinesiska Muren arrangerades det en gruppuppställning samt fotografering med muren slingrande uppför berget i bakgrunden.
Jag, tillsammans med flera andra, började gå de branta trapporna upp mot toppen av berget, men det var drygt och svettigt i den 30 gradiga värmen, så när jag trodde att jag var uppe, så var det ännu en lång trappa kvar!


Jag köpte dricka som strategiskt fanns till försäljning vid en tillhörande gränsbyggnad, innan jag beslöt att fotografera efterhand då jag skulle gå neråt igen till den väntande bussen.
På darriga ben kom jag ner till arbetskamraterna som bara vilade och drack öl och jag fotograferades sprutröd i ansiktet och med bar överkropp eftersom skjortan var dyblöt av svett.
Väl hemkomna till hotellet och det väntande rummet, så var det dags för en svalkande dusch, vila och en liten färdknäpp inför kvällens middag. Rolf talade med en personal i receptionen och vi fick en adress nära himmelska fridens torg dit vi for med taxi. Redan när vi steg ur taxin insåg jag att det här var hög klass och jag ångrade mig att min lilla kamera fanns på hotellrummet. Restaurangen heter Maison Boulud.
När vi väl hade fått ett vackert dukat bord i ett hörn av lokalen, så kom 2 st vackra flickor med drinkar till oss, med tillhörande bröd. Vi bestämde oss för att äta en laxrätt och dricka öl och under tiden så fick en liten förrätt.
Laxen var mycket väl tillagad och det var ren njutning att äta denna måltid, med alla vackra flickor som serverade oss!
Efter att vi betalt, så beställde vi en taxi tillbaka till hotellet för en skön natts sömn efter denna händelserika dag.

  Dag 6 – Tisdag 14 september

 
Frukosten serverades klockan 07.00 och 08.30 kom den svenske arkitekten Johan Nilsson, verksam i Peking, till hotellet och höll ett mycket intressant föredrag om stadsutvecklingen i Peking. Bussarna för denna dags utflykt avgick klockan 10.00 och omfattade besök på Stadsplaneutställningen och rundvandring i den förbjudna staden samt gemensam lunch. Eftermiddagens studiebesök var på Nationalteatern ritat av Paul Andreu.
Strax väster om Himmelska Fridens torg ligger det nya äggformade operahuset, eller som det heter officiellt: Det nationella centret för scenkonst.
Operahuset har ritats av den franske arkitekten Paul Andreu och har som många andra av Pekings nya och futuristiska byggnader fått ett elakt smeknamn – Dynghögen.
Vid 17-tiden var vi tillbaka på hotellet och kvällen var fri till eget förfogande. 


 

Dag 7 – Onsdag 15 september

 Frukosten serverades klockan 07.00 och bussarna för dagens utflykt avgick klockan 09.00 och rundturen tog oss till östra Peking! Under turen kunde vi från bussen se CCTV (Rem Koolhaas) och Linked Hybrid (Steven Holl). Efter vägen mot Olympiaanläggningarna så besökte vi en sidenmarknad och fick insyn i hur siden framställs samt tillverkningen av allehanda typer av sidenkläder, lakan och täcken m.m!
Dagens stora höjdpunkt var besöket på den uppmärksammade Olympiastadion (Fågelboet).
Fågelboet är de olympiska spelens huvudarena. Bakom byggnaden står den schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron och smeknamnet kommer av den nätliknande stålkonstruktion som får arenan att se ut som ett fågelbo. Åtminstone på håll.


Vid hemfärden gjordes ett längre stopp vid den uppmärksammade marknaden ”Yashow clothing Market”, där vi även åt en riktig Kinesisk lunch med pinnar.
Eftermiddagen var sedan fri, men det dröjde ganska länge innan bussen gick tillbaka till hotellet för en välbehövlig vila och dusch inför kvällens avslutningsmiddag.
Klockan 18.30 avgick bussen till den vackra och påkostade restaurang ”Da Jia Men” för en gemensam trevlig avskedsmiddag!
Där vi serverades av unga folkdräktsklädda flickor vid runda bord med plats för 10 personer.

Dag 8 – Torsdag 16 september

Hemresedag med frukost klockan 07.00 samt därefter utcheckning.
Väskorna lämnade vi vid bagagebilar särskilt märkta med flygnummer och destination.
Vår buss skulle gå klockan 11.00, så det fanns tid till att fotografera i närområdet och ta det lugnt.
Efter ankomsten till den vackra flygplatsen i Peking och hämtning av resväskan för att ta den genom tull och passkontroll. Boardingkortet hade vi fått för hela resan hem, så det var bara att sätta sig ner och vänta på att få gå ombord.


Planet som skulle föra oss hem var även denna gång ett Air China, men avgången blev nästan 1 timme försenad pga. ett sjukdomsfall.
Väl hemkomna kändes det skönt att få skön sömn i sin egen säng!

 Added 2011-03-01 22:52 | Permalink | Comments (1) | Comment